• Slovenské technické múzeum Košice
          • Slovenské technické múzeum Košice

          • 18. mája 2023 otvorilo našim prvákom dvere Vedecko-technické centrum pre deti a mládež v Košiciach.

            Tento ucelený informačný a vzdelávací múzejný priestor slúži na podporu vedy a techniky, založenej na interaktivite a experimentovaní. Veda, technika a prírodné vedy sú popularizované pútavou a živou formou. Demonštráciám slúži viac ako 100 interaktívnych exponátov, pomocou ktorých si študenti overili rôzne teoretické zákonitosti.

            V rámci komentovanej prechádzky Hlavnou ulicou spoznali jej historické časti a doplnili si vedomosti z geografie sídiel.

            RNDr. Martina Kakalejčíková Janíková

            Pozrite si fitografie v galérii Exkurzia Košice.

        • Adamovci hodnotia svoju zimnú sezónu...
          • Adamovci hodnotia svoju zimnú sezónu...

          • Šimon Adamov

            Na začiatok by som sa chcel poďakovať učiteľom a vedeniu školy za zhovievavosť a pomoc s doberaním učiva a uvoľňovaním na predsezónne sústredenia v rakúskom Ramzau, slovinskej Planici a talianskom Livignu.

            Sezóna sa pre mňa začala už v novembri v talianskom Livignu, kde som sa zúčastnil prvých bežkárskych pretekov tejto zimnej sezóny a bolo to dobré porovnanie s bežcami ostatných európskych reprezentácii. Sezóna pokračovala potom ďalej na Slovensku, kde ma koncom decembra čakal prvý súťažný víkend  Slovenského Viessmannovho pohára v biatlone, kde sa mi prvý deň podarilo vyhrať a druhý obsadiť štvrté miesto. Na nominačných pretekoch sa mi už tento výsledok zopakovať nepodarilo, preto som sa nenominoval na zahraničné podujatia a ostal som pretekať na Slovensku, kde sa mi podarilo v biatlone vyhrať ešte Majstrovstvá Slovenska a predovšetkým kolo Central European Cupu v Osrblí .

            V bežeckom lyžovaní som mal tiež veľmi dobrú sezónu. Vybojoval som dva tituly majstra Slovenska v juniorskej kategórii a stal som sa víťazom Slovenského pohára v kategórii mužov aj juniorov.

            Skialpinistické preteky som, bohužiaľ, musel z časových dôvodov tento rok vypustiť.

            So sezónou som spokojný, aj keď ma mierne mrzí neúčasť na medzinárodných súťažiach, no teraz už začínam s prípravou na ďalšiu sezónu, kde je mojím cieľom nominácia a dobrý výsledok najmä na majstrovstvách sveta v biatlone a bežeckom lyžovaní a tiež Európy v skialpinizme.

             

             

            Michal Adamov

            Prvé preteky sezóny som absolvoval na sústredení v talianskom Livignu, v porovnaní s európskou konkurenciou to bol dobrý ukazovateľ formy na začiatku sezóny. V decembri som sa zúčastnil nominačných pretekov na EYOF v bežeckom lyžovaní, ktoré som vyhral. Na konci decembra sa začal aj Slovenský Viessmanov pohár v biatlone a zároveň nominácia na EYOF v biatlone. V kategórii pod 19 rokov som obsadzoval priečky tesne za stupňom víťazov. Nominoval som sa na EYOF (Európska olympiáda mládeže do 18 rokov) aj v biatlone, aj v bežeckom lyžovaní, ale nakoniec som si vybral biatlon.

            V januári na EYOFe v Talianskom Friuli Venezia Gulia som v prvých pretekoch v disciplíne sprint obsadil 13. miesto z 80 pretekárov. O dva dni neskôr som v pretekoch s vytrvalostným štartom získal striebornú medailu. Keď som sa vrátil na Slovensko, pokračoval som v pretekaní v Slovenskom pohári v bežeckom lyžovaní aj v biatlone a stal som sa majstrom Slovenska v biatlone a majstrom Slovenska v bežeckom lyžovaní. Na prelome februára a marca som odletel na majstrovstvá sveta do kazachstanského strediska Schuchinks. Na mojom prvom celosvetovom podujatí som v kategórii do 19 rokov obsadil 26. miesto vo vytrvalostných pretekoch v obrovskej konkurencii cca 100 športovcov. Na ďalších pretekoch v šprinte som obsadil 57. miesto a v stíhacích pretekoch 35. miesto.

            V Slovenskom pohári v biatlone som obsadil 5. miesto a vyhral som Slovenský pohár v bežeckom lyžovaní. Chcel by som sa zároveň poďakovať učiteľom a vedeniu školy za uvoľňovanie zo školy, vďaka čomu som mohol absolvovať aj veľa zahraničných sústredení.

            Pozrite si fotografie v galérii Adamovci.

        • Workshop študentského parlamentu
          • Workshop študentského parlamentu

          • Rada mládeže Žilinského kraja v partnerstve so Žilinským samosprávnym krajom zorganizovala stretnutie členov školských parlamentov, ktoré pôsobia na stredných školách, na workshope na tému Udržateľnosť a kvalita školských parlamentov.

            Toto stretnutie sa uskutočnilo 15. a 16. mája 2023 v hoteli Klar v Liptovskom Mikuláši. Zastúpenie mala aj naša škola – zastupovala nás predsedníčka školského parlamentu Bibiana Hadušovská spolu s Barborou Jelínkovou.

            V príjemnom prostredí a spoločnosti mladých ľudí strávili dva dni, kedy spoločne riešili problémy v školských parlamentoch a podieľali sa na tvorbe vlastných projektov.

             

            Pozrite si fotografie v galérii  Workshop RMŽK.

        • Spoznali sme úžasný soľný svet...
          • Spoznali sme úžasný soľný svet...

          • Niekedy je celkom fajn vypadnúť zo zaužívaného stereotypu školských povinností na nejaké zaujímavé miesto, ktoré zamestná naše zmysly a našu myseľ. Tak to bolo aj s návštevou soľnej bane vo Wieliczke, ktorá sa nachádza len 10 kilometrov od Krakova. Na školskú exkurziu sme sa celkom tešili, pretože bola jednou z prvých zahraničných po obmedzeniach, súvisiacich s koronou.

            Ráno sme šťastne zozbierali všetkých "účastníkov zájazdu" a po šiestej hodine sme opustili mesto Liptovský Mikuláš. Pred deviatou hodinou sme sa ocitli na mieste. Rozdali sme si vstupenky a rozdelili sa do dvoch skupín. 

            Nie nadarmo sa hovorí, že je to jedna z najkrajších soľných baní na svete. Skutočne bolo čo obdivovať. Rôzne sochy, ktoré predstavovali významné osobnosti poľskej histórie, ďalej kompozície, zobrazujúce život a pracovné podmienky baníkov v bani. Najväčším prekvapením bola Kaplnka svätej Kingy, dlhá 52 metrov, kde boli v stenách vytesané výjavy zo Starého zákona. Podľa slov sprievodkyne boli tieto obrazy dielom troch baníkov samoukov.  

            Bola tu aj socha nemeckého spisovateľa Goetheho, ktorý túto baňu navštívil. A nebol jediným, čo sa týka významných osobností. V jednej z komôr, ako nazývali obrovské priestory, bola aj komora skladateľa Fryderyka Chopina. Tu sme mali možnosť si vypočuť časť z jeho skladby, ktorá bola vďaka výbornej akustike týchto priestorov naozaj čarovná.

            So soľnou baňou sme sa asi po dvoch hodinách rozlúčili malým adrenalínovým zážitkom, keď sme asi desiati nastúpili do 1m x 1m malého výťahu, ktorý nás odviezol z bane na povrch. Týmto výťahom sa z práce vracali aj samotní baníci.  

            Po prehliadke bane nás čakalo zastavenie v Krakowe. Spoločne sme prišli  na Sukiennice - hlavnú tržnicu, kde sme si mohli kúpiť suvenír. Niektorých zaujalo historické centrum, iných bočné uličky s kulinárskymi dobrotami. Približne o 15.00 hod. sme sa rozlúčili s Krakowom a pán šofér nás bezpečne dopravil domov. 

            Dúfame, že táto exkurzia nebude poslednou a my budeme môcť spoznávať aj iné zaujímavé miesta, a to nielen doma, ale aj v zahraničí.

            študenti III.A 

            Pozrite si fotografie v galérii Wieliczka.

        • Junior Internet
          • Junior Internet

          • Dňa 29. 4. 2023 sme sa zúčastnili celoslovenského finále súťaže Junior Internet v Bratislave na Fakulte informatiky a informačných technológií STU. Do tejto súťaže sme prihlásili náš Youtube kanál Spoznaj Liptov s videom o havárii bombardéra na Slovensku. Získali sme špeciálne ocenenie hodnotiacej komisie v našej kategórii za originálny nápad, kvalitné prevedenie a pridanú hodnotu, ktorú sme videom odovzdali divákom. Spomedzi 317 prihlásených projektov sme boli celkovo medzi 30. ocenenými prácami. Táto súťaž nám okrem ceny priniesla množstvo skúseností s prezentovaním a obhajobou. Naše súťažné video a taktiež iné videá na Youtube kanáli Spoznaj Liptov si môžete pozrieť na nasledujúcich internetových odkazoch:

            link súťažné video: https://www.youtube.com/watch?v=vV3hkSqel4w

            link Youtube kanál Spoznaj Liptov: https://www.youtube.com/@spoznajliptov/videos

            – Andrej Kubík a Samuel Cheben

            Pozrite si fotografie v galérii Junior Internet.

        • Hektika dnešnej doby a naša psychika...
          • Hektika dnešnej doby a naša psychika...

          • V stredu 26. 4. a vo štvrtok 27. 4. 2023 sme sa my – žiaci sexty a II. A triedy zúčastnili programu Duševné zdravie, ktorí nám sprostredkovalo Centrum poradenstva a prevencie v Liptovskom Mikuláši.

            Na začiatku sme si ozrejmili pojem duševné zdravie a spôsoby, ako sa oň starať. Vieme už, ako pracujú samotní psychológovia či psychiatri.

            Druhá časť dopoludnia patrila témam smútok a depresia. Naučili sme sa, aký je medzi nimi rozdiel a čo ich spôsobuje. Hovorili sme o tom, ako sebe alebo komukoľvek vo svojom okolí s depresiou pomôcť.

            Záver patril dotazníku, v ktorom sme si pomocou Beckovej stupnice úzkosti (BAI) sami mohli vyhodnotiť vlastné duševné zdravie. Pani psychologičkám ďakujeme za čas, ktorý s nami strávili a za cenné informácie, ktoré určite neraz v živote využijeme.

            Zuzana Lehotská, sexta

            Pozrite si fotografie v galérii Duševné zdravie.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje