• Adaptačný program
          • Adaptačný program

          • Naši prváci sa už čiastočne aklimatizovali na nové prostredie, nových učiteľov a svojich spolužiakov. Aby sa však spoznali ešte bližšie, pripravili sme pre nich pokračovanie adaptačného programu, ktorý sa zrealizoval za spolupráce CPaP v Liptovskom Mikuláši. Tento program sa skladal z dvoch častí. Jedna prebehla v triedach I. A a I. B 20. októbra a druhá 24. októbra. 

            V prvý deň študenti rozprávali i o svojich záľubách, o svojom voľnom čase, obľúbenej knihe či obľúbenom filme. Postupne odkrývali svoje silné a slabé stránky. Najväčší problém pre nich bolo pomenovať svoje pozitívne vlastnosti. Aktívnymi účastníkmi boli aj ich triedne učiteľky. 

            Druhé stretnutie bolo venované problémom s učením pri prestupe zo základnej na strednú školu, kde sú nároky trochu vyššie. Študenti si mohli vypočuť, aké sú pre nich najvhodnejšie podmienky na prípravu na vyučovanie. Pre niektorých to bolo zaujímavé počúvanie, iní majú vraj svoje "osvedčené metódy", ktoré už roky využívajú. Dúfame, že obidve stretnutia boli príjemným spestrením vyučovacieho procesu, a tiež motiváciou pre ďalšie štúdium. 

            Mária Šimonová

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptácia s CPP.

        • Literárna exkurzia Martin
          • Literárna exkurzia Martin

          • Dňa 24. 10.  sme sa spoločným autobusom vydali na prieskum našimi národnými literárnymi dejinami a umeleckými zážitkami do Martina. Hneď po príchode sme navštívili Literárne múzeum, ktoré sídli v 1. budove Matice slovenskej. Tu nám pani lektorka pútavým výkladom priblížila našu históriu v snahách o získanie národnej a štátnej samostatnosti a zároveň sme si zopakovali aj vedomosti o dejinách slovenskej  literatúry. 

            Plní očakávania sme sa neskôr usadili v pohodlných kreslách Národného domu Štátneho komorného divadla, tešiac sa na divadelné predstavenie Sen noci svätojánskej z pera klasika anglickej dramatickej tvorby W. Shakespeara, pod režisérskou taktovkou Lukáša Brutovského. Základnou témou komédie bola láska a divadlo, v ktorej sa stretli štyria aténski zaľúbenci, túžiaci po láske, magické bytosti elfov a ochotnícki herci, nacvičujúci divadlo. Všetci sa stretli v nočnom lese, aby sa stratili medzi snom a skutočnosťou. Ich túžby a pocity sa prudko striedali a menili pod vplyvom magických síl a čarov.

            V jednotlivých úlohách sa nám predstavil takmer celý súbor martinského divadla. Veľmi nás zaujali bravúrne herecké výkony známych hercov, ako napríklad Mareka Geišberga, Jána Dobríka, Tomáša Gregu a ďalších, ale tiež vtipné situácie, na ktorých sme sa dobre pobavili.

            Ďakujeme za pekné zážitky a tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

            kolektívy tried II.A, II.B a III.A

            Pozrite si fotografie v galérii Divadlo Martin.

        • Futsal žiakov SŠ
          • Futsal žiakov SŠ

          • Dňa 26. 10. 2023 sme sa zúčastnili okresného kola vo futsale žiakov stredných škôl, ktorý sa konal na Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. Turnaja sa zúčastnilo 9 stredných škôl. Našu školu na turnaji reprezentovali Alex Veselovský, Šimon Mojčák (I. A), Ján Chytil (I. B), Lukas Ambróz, Matej Pros (II. A), Lucas Melich a Slavomír Ambróz (septima). V našej skupine sme skončili na druhom mieste.

            Nela Pačanová

            Pozrite si fotografie v galérii Futsal.

        • Trestnoprávna zodpovednosť
          • Trestnoprávna zodpovednosť

          • V mesiaci september sa uskutočnilo 8 zaujímavých prednášok s kapitánkou JUDr. Annou Poljakovou príslušníčkou policajného zboru okresu Liptovský Mikuláš. Študenti tried I. A., I. B, II. A a II. B sa oboznámili s trestnoprávnou zodpovednosťou, študenti tried III. A, septimy, oktávy a IV. A s náplňou činnosti štátnej polície, ktorá sa riadi heslom ,,Pomáhaj a chráň“.

            Prednášky boli zamerané najmä na ponaučenie a informácie spojené s trestnoprávnou zodpovednosťou, ktorej účinnosť nadobúdame vekom 14-tich rokov. Táto sa vzťahuje nielen na šikanu, kyberšikanu, poškodzovanie dobrého mena, zneužívanie osobných údajov, ale aj na vyhrážanie, vydieranie,  atď. Informáciami o náplni práce PZ, o ich povinnostiach a právomociach si študenti vyšších ročníkov mohli doplniť vedomosti z právnej oblasti a trestného práva, s ktorým sa oboznamujú na hodinách občianskej náuky.

            koordinátorka prevencie Tatiana Mravcová

            Pozrite si fotografie v galérii Trestnoprávna zodpovednosť.

        • AstroShow
          • AstroShow

          • Dňa 9. 10. 2023 sme sa počas cvičení z fyziky zúčastnili netradičnej vzdelávacej aktivity planetária AstroShow, konkrétne projektu Virtuálny vesmír. Celou aktivitou nás sprevádzala odborná lektorka. Nasadili sme si virtuálne okuliare a vo virtuálnej realite sa nám premietali 360-stupňové videá a fotografie. Zoznámili sme sa so Slnečnou sústavou a jej planétami, vesmírnym výskumom VR, čiernymi dierami a úkazmi na nočnej oblohe. 

            II. A, II. B

            Pozrite si fotografie v galérii Astro Show.

        • Adaptačný deň
          • Adaptačný deň

          • Dňa 28. 9. 2023 sa naši prváci spolu s ich triednymi učiteľkami zúčastnili výletu pod názvom „Adaptačný deň“. Slniečko svietilo, teplo bolo, repráčik s hudbou išiel vďaka darovaným dátam pani profesorky Urbanovej 😊. Išlo najmä o stmelenie nových kolektívov I. A a I. B triedy. Túra nebola náročná, z Veternej Poruby na Salaš Žiar po poľnej ceste a lúke, kde bol čas aj na rozhovor. Na Salaši nám vonku rezervovali stoly, takže každá trieda mala svoj program zameraný na rôzne hry, aby sme sa lepšie spoznali. Na obed sme si dali halušky a kofolu (trošku sme mali obavy, čo spraví táto kombinácia v našej tráviacej sústave 😊, ale našťastie všetkým obed sadol😊). Poobede si chlapci oboch tried zahrali futbal, do ktorého sa tak "zažrali", že bolo ťažké presvedčiť ich odísť domov.

            Myslíme si, že to bola vydarená akcia, ktorá pomohla posilniť vzťahy medzi deťmi v triedach, a čo nás ako triedne učiteľky teší, že aj vzťahy medzi prváckymi triedami navzájom 😊

            triedne učiteľky Iveta Rakytová a Alžbeta Uranová

            Pozrite si fotografie v galérii Adaptačný deň.

        • Štrba Race
          • Štrba Race

          • Dňa 4. 10. 2023 sa naše družstvo chlapcov a dievčat v zložení Michal Bátik, Viktória Matloňová (III. A), Martin Dunajský (II. B) a Nela Pačanová (I. A) zúčastnilo športovej súťaže ŠTRBArace 2023, ktorú organizovalo Národné športové centrum pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Boli to otvorené majstrovstvá Slovenskej republiky družstiev stredných škôl v prekážkovom behu.

            Prichystané prekážky vo vysokohorskom prostredí nám dali poriadne zabrať, ale hanbu sme rozhodne neurobili. V konkurencii 80 družstiev sme sa umiestnili na 17. mieste.

            Naše športové výkony umocnila krásna panoráma Štrbského Plesa a nádherné slnečné počasie.

            Viktória Matloňová

            Pozrite si fotografie v galérii Štrba Race.

      • Kontakty

        • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
        • +421 44 5222991, +421 911 231606
        • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
        • Školská jedáleň
        • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje