• Workshop študentského parlamentu
          • Workshop študentského parlamentu

          • Rada mládeže Žilinského kraja v partnerstve so Žilinským samosprávnym krajom zorganizovala stretnutie členov školských parlamentov, ktoré pôsobia na stredných školách, na workshope na tému Udržateľnosť a kvalita školských parlamentov.

            Toto stretnutie sa uskutočnilo 15. a 16. mája 2023 v hoteli Klar v Liptovskom Mikuláši. Zastúpenie mala aj naša škola – zastupovala nás predsedníčka školského parlamentu Bibiana Hadušovská spolu s Barborou Jelínkovou.

            V príjemnom prostredí a spoločnosti mladých ľudí strávili dva dni, kedy spoločne riešili problémy v školských parlamentoch a podieľali sa na tvorbe vlastných projektov.

             

            Pozrite si fotografie v galérii  Workshop RMŽK.

        • Spoznali sme úžasný soľný svet...
          • Spoznali sme úžasný soľný svet...

          • Niekedy je celkom fajn vypadnúť zo zaužívaného stereotypu školských povinností na nejaké zaujímavé miesto, ktoré zamestná naše zmysly a našu myseľ. Tak to bolo aj s návštevou soľnej bane vo Wieliczke, ktorá sa nachádza len 10 kilometrov od Krakova. Na školskú exkurziu sme sa celkom tešili, pretože bola jednou z prvých zahraničných po obmedzeniach, súvisiacich s koronou.

            Ráno sme šťastne zozbierali všetkých "účastníkov zájazdu" a po šiestej hodine sme opustili mesto Liptovský Mikuláš. Pred deviatou hodinou sme sa ocitli na mieste. Rozdali sme si vstupenky a rozdelili sa do dvoch skupín. 

            Nie nadarmo sa hovorí, že je to jedna z najkrajších soľných baní na svete. Skutočne bolo čo obdivovať. Rôzne sochy, ktoré predstavovali významné osobnosti poľskej histórie, ďalej kompozície, zobrazujúce život a pracovné podmienky baníkov v bani. Najväčším prekvapením bola Kaplnka svätej Kingy, dlhá 52 metrov, kde boli v stenách vytesané výjavy zo Starého zákona. Podľa slov sprievodkyne boli tieto obrazy dielom troch baníkov samoukov.  

            Bola tu aj socha nemeckého spisovateľa Goetheho, ktorý túto baňu navštívil. A nebol jediným, čo sa týka významných osobností. V jednej z komôr, ako nazývali obrovské priestory, bola aj komora skladateľa Fryderyka Chopina. Tu sme mali možnosť si vypočuť časť z jeho skladby, ktorá bola vďaka výbornej akustike týchto priestorov naozaj čarovná.

            So soľnou baňou sme sa asi po dvoch hodinách rozlúčili malým adrenalínovým zážitkom, keď sme asi desiati nastúpili do 1m x 1m malého výťahu, ktorý nás odviezol z bane na povrch. Týmto výťahom sa z práce vracali aj samotní baníci.  

            Po prehliadke bane nás čakalo zastavenie v Krakowe. Spoločne sme prišli  na Sukiennice - hlavnú tržnicu, kde sme si mohli kúpiť suvenír. Niektorých zaujalo historické centrum, iných bočné uličky s kulinárskymi dobrotami. Približne o 15.00 hod. sme sa rozlúčili s Krakowom a pán šofér nás bezpečne dopravil domov. 

            Dúfame, že táto exkurzia nebude poslednou a my budeme môcť spoznávať aj iné zaujímavé miesta, a to nielen doma, ale aj v zahraničí.

            študenti III.A 

            Pozrite si fotografie v galérii Wieliczka.

        • Junior Internet
          • Junior Internet

          • Dňa 29. 4. 2023 sme sa zúčastnili celoslovenského finále súťaže Junior Internet v Bratislave na Fakulte informatiky a informačných technológií STU. Do tejto súťaže sme prihlásili náš Youtube kanál Spoznaj Liptov s videom o havárii bombardéra na Slovensku. Získali sme špeciálne ocenenie hodnotiacej komisie v našej kategórii za originálny nápad, kvalitné prevedenie a pridanú hodnotu, ktorú sme videom odovzdali divákom. Spomedzi 317 prihlásených projektov sme boli celkovo medzi 30. ocenenými prácami. Táto súťaž nám okrem ceny priniesla množstvo skúseností s prezentovaním a obhajobou. Naše súťažné video a taktiež iné videá na Youtube kanáli Spoznaj Liptov si môžete pozrieť na nasledujúcich internetových odkazoch:

            link súťažné video: https://www.youtube.com/watch?v=vV3hkSqel4w

            link Youtube kanál Spoznaj Liptov: https://www.youtube.com/@spoznajliptov/videos

            – Andrej Kubík a Samuel Cheben

            Pozrite si fotografie v galérii Junior Internet.

        • Hektika dnešnej doby a naša psychika...
          • Hektika dnešnej doby a naša psychika...

          • V stredu 26. 4. a vo štvrtok 27. 4. 2023 sme sa my – žiaci sexty a II. A triedy zúčastnili programu Duševné zdravie, ktorí nám sprostredkovalo Centrum poradenstva a prevencie v Liptovskom Mikuláši.

            Na začiatku sme si ozrejmili pojem duševné zdravie a spôsoby, ako sa oň starať. Vieme už, ako pracujú samotní psychológovia či psychiatri.

            Druhá časť dopoludnia patrila témam smútok a depresia. Naučili sme sa, aký je medzi nimi rozdiel a čo ich spôsobuje. Hovorili sme o tom, ako sebe alebo komukoľvek vo svojom okolí s depresiou pomôcť.

            Záver patril dotazníku, v ktorom sme si pomocou Beckovej stupnice úzkosti (BAI) sami mohli vyhodnotiť vlastné duševné zdravie. Pani psychologičkám ďakujeme za čas, ktorý s nami strávili a za cenné informácie, ktoré určite neraz v živote využijeme.

            Zuzana Lehotská, sexta

            Pozrite si fotografie v galérii Duševné zdravie.

        • Eko aktivity aprílových dní
          • Eko aktivity aprílových dní

          • 22. apríla si každoročne pripomíname Deň Zeme. Aj študenti našej školy si tento deň pripomenuli viacerými aktivitami. Viac ako 50 študentov sa zapojilo do online Eko olympiády. Touto formou si okrem súťaženia doplnili svoje vedomosti o najnovšie poznatky o klimatických zmenách, ekologických problémoch a možnostiach ich riešenia. Najúspešnejší študenti dosiahli správnosť svojich odpovedí takmer na 90 %.

            Študenti septimy sa po vzhliadnutí krátkeho slovenského filmu Po nás potopa zapojili do online diskusie s producentmi a odbornými garantmi tohto filmu. Spoločne hľadali riešenia na spomalenie globálnych ekologických problémov.

            Nielen vedomosťami sme však živí. Naši študenti z III. A triedy si vysúkali rukávy a vyčistili nielen okolie vlastnej školy, ale veľkou mierou prispeli k čistejšiemu životnému prostrediu mesta. Okolie hradu v Liptovskom Hrádku je o čosi čistejšie, o čom svedčia plné vrecia vyzbieraných odpadkov.

            Všetkým zapojeným ďakujeme.

            RNDr. Martina Kakalejčíková Janíková

            Nikola Matúšková, III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Deň Zeme.

        • Krajské kolo SOČ
          • Krajské kolo SOČ

          • Dňa 28. marca 2023 sa v priestoroch Strednej odbornej školy informačných technológií v Kysuckom Novom Meste uskutočnilo krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti. Našu školu reprezentovali 5 žiaci so svojimi prácami. Najúspešnejší bol Andrej Kubík (septima), ktorý v odbore Stavebníctvo, geodézia, kartografia obsadil 3. miesto. Ostatní súťažiaci Matej Lehotský (septima), Júlia Čurillová, Patrik Hrabal, Daniela Rakytová (všetci III. A) obsadili vo svojich odboroch 4. miesto.

            K umiestneniam srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. 

        • Medzinárodný deň učiteľov
          • Medzinárodný deň učiteľov

          • Slová vďaky a milý pozdrav jari v podobe kietku potešili všetkých učiteľov pri príležitosti nášho sviatku 28. marca. Zástupcovia žiackej školskej rady nám v mene študentov vyjadrili úctu a vďačnosť, za čo všetkým srdečne ďakujeme.

            pedagogický zbor

        • Volejbalový turnaj stredných škôl
          • Volejbalový turnaj stredných škôl

          • V pondelok 27. marca sme sa zúčastnili súťaže volejbalového mixu v Strednej zdravotnej škole v Liptovskom Mikuláši. Súťažili sme spôsobom každý s každým, odohrali sme tri kvalitné zápasy. Náš zmiešaný tím reprezentovali Nikola Matúšková, Júlia Čurillová, Daniela Rakytová, Daniela Pikalová, Tomáš Eduard Kojš, Michal Miroslav Moravčík, Filip Jurčo, Šimon Adamov (všetci III. A) a Lucas Melich (sexta). Napriek tomu, že sa nám nepodarilo postúpiť do krajského kola, nazbierali sme veľa skúseností, získali sme cenné rady a naučili sme sa navzájom sa podporovať a hrať ako jeden tím.

            Daniela Pikalová, III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Volejbal SŠ.

        • Hodina deťom
          • Hodina deťom

          • Hodina deťom je verejná finančná zbierka organizovaná Nadáciou pre deti Slovenska od roku 1999. Výťažok zo zbierky putuje na podporu užitočných a jedinečných projektov zameraných na rozvoj osobnosti a tvorivosti u detí, rozvíjanie ich individuálneho potenciálu v závislosti od ich zdravotného stavu, talentu či hendikepu, skvalitňovanie školského prostredia, budovanie komunít i bezpečného prostredia pre deti, ale aj na intervenčné projekty, ktorých cieľom je riešiť problémové situácie detí.

            Ani my študenti nie sme  ľahostajní k detským osudom, a tak sme 21. marca vyrazili do ulíc Liptovského Mikuláša. Šesť dobrovoľníčok – Bibiana Hadušovská, Nikola Matúšková, Daniela Rakytová, Lenka Zemková, Katarína Feriancová, Michaela Gáborová.

            Všetky s dobrou náladou a úsmevom na tvári sme počas dopoludnia vyzbierali krásnu sumu, ktorá určite pomôže deťom, ktoré to potrebujú.

            Bibiana Hadušovská, III. A

        • Okresné kolo SOČ
          • Okresné kolo SOČ

          • Dňa 24. februára 2023 sa v priestoroch Strednej odbornej školy elektrotechnickej uskutočnilo okresné kolo Stredoškolskej odbornej činnosti. Našu školu reprezentovalo 10 študentov so svojimi prácami a 7 z nich úspešne postúpilo do krajského kola. Úspešnými riešiteľmi boli žiaci Filip Antol, Andrej Kubík, Matej Lehotský, Ján Skerl (všetci septima), Júlia Čurillová, Patrik Hrabal a Daniela Rakytová (všetci III. A).

            K úspechu srdečne gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Prajeme veľa úspechov aj v krajskom kole.

        • Deviataci opäť u nás...
          • Deviataci opäť u nás...

          • V priebehu mesiaca sa žiaci 9. ročníkov základných škôl budú musieť definitívne rozhodnúť pre konkrétnu strednú školu. Mnohí z nich ešte váhajú, a preto naša škola pripravila pre nich "Deň konzultácií". Cieľom tohto podujatia bolo predstaviť im priestory našej školy a ďalšie podmienky štúdia. Naši študenti im ukázali jednotlivé triedy, telocvičňu, jedáleň, a tiež žiacku klubovňu. Deviatakov zaujali najmä odborné a jazykové učebne. Okrem toho sa zoznámili so systémom vzdelávania, a to najmä s ponukou voliteľných predmetov. Zodpovedané boli aj otázky, súvisiace s výberom a úspešnosťou našich maturantov na vysokých školách. 

            V školskej klubovni mali možnosť vidieť rôzne akcie a podujatia mimoškolských aktivít, ktoré sú zobrazené na snímkach, tvoriacich  dve veľké koláže na ich stenách.

            Mnohí deviataci však netrpezlivo očakávali skúšobné prijímacie pohovory z matematiky a slovenského jazyka. Tie im nakoniec ukázal ich rezervy, ktoré môžu ešte v budúcich dvoch mesiacoch doplniť. 

            Veríme, že táto akcia pomohla niektorým žiakom, aby si správne vybrali strednú školu, ktorá môže ovplyvniť nielen ďalšie štyri roky, ale aj ich celú budúcnosť.

            Touto cestou sa chceme poďakovať aj výchovným poradcom základných škôl, ktorí nám pomohli sprostredkovať túto informáciu, a tým umožnili svojim žiakom absolvovať návštevu nášho gymnázia.

             

            Pozrite si fotografie v galérii DOD.

        • Cosmos Discovery Bratislava
          • Cosmos Discovery Bratislava

          • Dňa 9. februára 2023 nás seminaristov z geografie privítala Bratislava so svojou medzinárodnou výstavou Cosmos discovery.

            Previedla nás históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné a plánované misie. Výstava obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre,  zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Všetky informácie boli veľmi zaujímavé a ukázali nám rôzny prístup chápania objavovania vesmíru z pohľadu najmä amerických a ruských vesmírnych programov.

            žiaci septimy a III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Cosmoc Discovery.

        • EXPERT geniality show – výsledky
          • EXPERT geniality show – výsledky

          • Koncom novembra sa niektorí naši žiaci zapojili do vedomostnej súťaže EXPERT geniality show. S výsledkami prišli aj diplomy a malé darčeky.

            Titul EXPERT získali súťažiaci, ktorí sa v niektorej téme vo svojej kategórii umiestnili v prvej štvrtine rebríčka. Medzi nich patrili:

            Matej Ilavský z I. A triedy v kategórii Od Dunaja k Tatrám

            Emma Martošová zo sexty v kategórii Do you speak English?

            Matúš Žalman zo sexty v kategórii Tajomstvá prírody

            Titul TOP EXPERT získal Matej Ilavský.

            Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme!

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

          • Krásny slnečný týždeň od 6. 2. do 10. 2. 2023 strávili naši prváci v lyžiarskom stredisku Žiar – Dolinky. Každý deň statočne „brúsili“ svoje lyžiarske umenie pod vedením lyžiarskych inštruktorov.

            „Nelyžiari“ sa statočne popasovali s novou výzvou a so súboja vyšli víťazne. Svah zdolali...

             

            Pozrite si fotografie v galérii Lyžiarsky kurz.

        • Umiestnenie so strieborným leskom...
          • Umiestnenie so strieborným leskom...

          • Náš študent a slovenský biatlonista Michal Adamov získal na XVI. zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže v talianskom regióne Friuli Venezia Giulia striebornú medailu.

            Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km v stredisku Forni Avoltri ho zdolal len suverénny Pavel Trojer zo Slovinska.

            Michal od úvodu veľmi dobre bežal, na medzičase pred prvou ležkou bol najrýchlejší. V nej mu však ušli dva výstrely a po prvom kole mal 37. čas. Na ďalších položkách už strieľal čisto a 16-ročný člen TJ Tatran Hybe si napokon dobehol po najjagavejší výsledok doterajšej kariéry.

            „Som veľmi spokojný, z medaily mám veľkú radosť. Boli to veľmi náročné preteky. Na trati som nechal všetku energiu. Na strelnici mi to išlo veľmi dobre, mám radosť zo streleckého výsledku. Po poslednom dvadsiatom výstrele som si uvedomil, že mám veľkú šancu na kvalitný výsledok. Videl som pred sebou zopár chalanov, povedal som si, že sa skúsim na nich dotiahnuť a potom dobehnem do cieľa,“ povedal Michal.

            Nekonečné hodiny driny, tréningov a potu sa skutočne podarilo premeniť na jeden z dvoch cenných kovov, ktoré si slovenskí športovci z tohto podujatia odniesli. Michal si svojím výkonom zabezpečil nomináciu na majstrovstvá sveta juniorov a kadetov v biatlone, ktoré sa uskutočnia začiatkom marca 2023 v Kazachstane.

             

            Pozrite si fotografie v galérii EYOF 2023.

        • MS juniorov v zjazdovom lyžovaní
          • MS juniorov v zjazdovom lyžovaní

          • V dňoch 17. 1. – 25. 1. 2023 sa v lyžiarskom stredisku St. Anton v Rakúsku konali majstrovstvá sveta juniorov v zjazdovom lyžovaní. Na toto prestížne podujatie sa kvalifikovala aj študentka našej školy Karolína Frackowiak. V konkurencii 90-tich účastníkov slalomu obsadila 28. miesto a v team evente v konkurencii 18-tich tímov obsadili naši slovenskí lyžiari 11. miesto.

            Karolíne srdečne gratulujeme v umiestneniu v TOP 30 najlepších junioriek na svete.

             

            Pozrite si fotografie v galérii MS juniorov.

        • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku
          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Aj tento rok sme sa, ako tradične, rozhodli podporiť rozvíjanie jazykových zručností našich žiakov. Koncom novembra sa na našej škole uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku, do ktorého sa zapojili mnohí žiaci. Do ďalšieho kola postúpili dve študentky – Kristína Kačírová (II. A) a Lenka Zemková (III. A).

            Dňa 19.1. 2023 nás reprezentovali v okresnom kole, ktoré organizovalo CVČ v Liptovskom Mikuláši. Dievčatám sa darilo, preukázali výborné znalosti  z anglického jazyka a komunikačné zručnosti. Lenka Zemková bola úspešnou riešiteľkou a Kristína Kačírová obhájila krásne 2. miesto, za čo jej srdečne blahoželáme. Obom dievčatám prajeme ešte veľa ďalších úspechov.

            Mgr. Dana Babicová

          • Medzinárodná jazykovo-umelecká súťaž TRANZISTOR

          • Aj tento školský rok sme sa zúčastnili medzinárodnej jazykovo-umeleckej súťaže tranzistor, ktorá prezentuje umelecké čítanie vlastných alebo prevzatých literárnych diel. Tento rok dostali študenti zadanie predviesť hru anglického prozaika a dramatika Johna Galsworthyho. Po dlhšom hľadaní sme sa nakoniec rozhodli pre jeho hru Strieborná tabatierka, v ktorej cez príbeh zmiznutia strieborne škatuľky na cigarety Galsworthy porovnáva rozdielny postoj k životu bohatej spoločenskej triedy, často s pokriveným charakterom, s poníženým a neraz bezmocným správaním triedy chudobných.

            Naši študenti Michaela Gáborová, Daniela Rakytová, Daniela Pikalová, Tomáš Kossuth, Filip Jurčo, Damián Mlynček, Michal Miroslav Moravčík (III. A), Daniel Fuzia (II. A) a Andrej Kubík (septima) sa tejto výzvy chopili a v novembri rozhlasovú hru nahrali. Nikto z nich vtedy netušil, že o dva mesiace sa cez krajské semifinále prebojujú do celoslovenského finále, kde nakoniec získali prvé miesto.

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

            Mgr. Dana Babicová

        • Zavítal k nám Mikuláš
          • Zavítal k nám Mikuláš

          • Dňa 6. 12. 2022 na našu školu zavítal Mikuláš aj so svojimi pomocníkmi. Mikuláš navštívil každú triedu a pomocníci pre všetkých usilovných žiakov priniesli malú sladkosť. Spolu s Mikulášom do našej školy zavítala aj predvianočná nálada a úsmevy. Všetci sme si návštevu Mikuláša užili a pochutnali na dobrotách.

            kolektív III. A

            Pozrite si fotografie v galérii Mikuláš.

        • EXPERT geniality show 2022/2023
          • EXPERT geniality show 2022/2023

          • Aj v tomto školskom roku sme začali súťažiť s Talentídou, n. o. celoslovenskou vedomostnou súťažou EXPERT geniality show.

            Súťaž sa konala 30. novembra 2022 v papierovej verzii pre žiakov, ktorí boli v škole a vo verzii online pre žiakov, ktorí v škole nemohli byť. 13 žiakov vďaka svojim vedomostiam a skúsenostiam získaných v škole aj mimo nej zabojovalo o titul EXPERT. Súťažili v dvoch rôznych témach, ktoré si vybrali zo šiestich ponúkaných:

            • Od Dunaja k Tatrám - slovenské dejiny, umenie, šport, biológia, geografia, aktuality, slávni Slováci
            • Mozgolamy - logické hádanky, postupnosti, zaujímavé slovné úlohy, kombinačné, pojmové myslenie
            • Svetobežník - fyzická geografia, humánna geografia
            • Tajomstvá prírody - biológia, fyzika, astronómia, chémia
            • Do you speak English? - čítanie, bežné výrazy, gramatika, reálie
            • Góly, body, sekundy - história a druhy športu, rekordy, olympiády, športovci, fyziológia tela športovcov, strava

            Veríme, že všetci súťažiaci ukázali, v čom sú výnimoční. Svoje kompletné výsledky sa dozvedia v januári 2023.

            RNDr. Oľga Marková

            Pozrite si fotografie v galérii Expert.

    • Kontakty

      • Gymnázium, Hradná 23, Liptovský Hrádok
      • +421 44 5222991, +421 911 231606
      • Hradná 23, 03301 Liptovský Hrádok Slovakia
      • Školská jedáleň
      • E-mail - gajdosova@gymnaziumlh.sk Telefón - +421 44 5221116
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje